Tonpratersgala Loerendonck 2013

In Brasserie d’n Toogh in Klundert zal aanstaande zaterdag weer een toneel worden gevormd voor locale, regionale en landelijk grappenmakers. De organisatie heeft direct na de vorige editie diverse Tonpraters vast gelegd, zodat er in 2013 weer een gezellige en onvergetetelijke avond kon worden beloofd.

Tonpraten, sauwelen en kletstoernooi zijn enkele benamingen voor een cabaretvorm die vooral wordt beoefend tijdens de carnavalsperiode, vanaf 11 november tot en met carnaval. De tonprater ‘verschuilt’ zich achter een typetje dat hem de nodige bescherming verschaft om alles vrijuit te kunnen zeggen, zonder aanziens des persoons.
Op 12 januari zullen maar liefst acht typetjes door acht verschillende tonpraters worden neergezet. Zo zal Ad Driesprong uit Klundert weer het podium bestijgen. Ad heeft de afgelopen jaren in Loerendonck en omliggende plaatsen bewezen dat hij de nodige grappen uit zijn mouwen weet te schudden.
Jan Crezee zal, na een jaartje afwezigheid, voor een uurtje zijn Prinsencape aan de kapstok hangen om zijn typetje weer neer te zetten. Wie of wat hij gaat doen blijft nog een groot geheim.
Vorig jaar maakte Anneke Schneijderberg als “Jaantje van de Voorstraat” haar debuut in de ton. Dit deed zij met groot succes en daarom zal zij ook dit jaar weer iets moois laten zien.
Bart Ketelaars uit Udenhout zal weer zijn best doen om de Loerendonckse lachers op zijn hand te krijgen. Hij heeft cursussen cabaret en toneel gevolgd om zijn carrière te versterken.
Cees Coolen verstaat het tonpraters vak al vanaf 1985 en heeft hierin al een behoorlijke naam opgebouwd. Op diverse kampioenschappen heeft hij al de nodige prijzen gewonnen met zijn verschillende typetjes.
Alex Wintermans, beter bekent als “de Klomp”, staat al vanaf 1989 in de ton. Vooral in zijn geboorteplaats Hank. Hij heeft daar al meerdere malen de titel “Super Sauwelaar” in de wacht gesleept.
Rene van Boxtel uit Waalwijk beklimt al vele jaren het podium. Als weerman, kapitein, kok, alleenstaande echtgenoot en diverse andere rollen heeft hij eerder in de ton gestaan.
Ad van Overveld laat voor deze avond zijn bekende fietsenwinkel uit Zegge achter om naar de Loerendonckse Toogh te komen.
De zaal is om 19:15 uur open waarna om 20:00 uur de avond zal starten. Kaarten in de voorverkoop zijn te verkrijgen bij Primera Piet v/d Berge in Klundert. Voor Vragen kunt u terecht via

loerendonck.secretariaat@gmail.com .


Met vriendelijke groeten,

Walter van Hattum
(Secretaris L.A.K.)