Bart de jirste nar van ut Zwaajgat

Een nar gaat een ballon te lijf met een plantenspuit. Foto Chris van Klinken/ het fotoburoETTEN-LEUR – Ondanks dat titelverdedigster nar Jolientje uit ut Nachtuilenrijk (Sprundel) vooraf nog optimistisch met een narrige uitspraak en gniffelend beweerde dat winnen belangrijker was dan meedoen, moest zij in haar collega Bart uit ut Banaonblussersrijk (Zundert) haar meerdere erkennen. Tien narren deden zaterdagavond mee aan het Narrenfestijn in de Leuttempel – het oude Turfschip – bij carnavalsvereniging Leurse Leut.

In de laatste krachtmeting ‘rol um op’, waarbij met gestrekte armen op schouderhoogte een stok met daaraan een touw met gewichten drie keer opgerold moest worden, ging Bart er overtuigend met de titel van door. Ook bij de twee voorafgaande spelletjes ‘wie spuit komt vooruit’ waarbij de zotten met een plantenspuit zo snel mogelijk vijf ballonnen in een kuip moesten spuiten, en ‘beter schuin drin as recht d’r neffe’ waarbij met een wasknijper in de mond zoveel mogelijk bierviltjes opgepakt moest worden, kwam het aan op behendigheid.

Nar Simon uit ut Kluivenduikersrijk (Den Hout), de kleinste van alle narren, deed deze avond voor de dertiende keer mee. Slechts één keer heeft hij door ziekte een keer verstek moeten laten gaan. “Ja, ik had ook wel eens een keertje willen winnen”, meent hij teleurgesteld. “Maar die spellekes zijn ook allemaal zo moeilijk”, meent hij, terwijl hij nog maar een slok van zijn pilsje neemt.

Carnavalsvereniging De Leurse Leut viert volgend jaar voor de 55e keer carnaval in ut Zwaajgat. Toon Bastiaansen, maître Toon, van de vereniging beseft als geen ander dat dit het laatste jaar is dat carnaval op deze locatie gevierd kan worden. “Volgend jaar moeten we naar de moskee”, zegt hij wijzend in de richting van het gebouw van het nieuwe Turfschip. “Het zal wel wennen zijn”, meent hij weemoedig. “Ik ben hier als jongetje eerst naar school gemoeten en nu kom ik hier al 46 jaar met Leurse Leut.”

Bron: BNdeStem