Eerste carnavalskriebels in Klundert

Tonpraten dnToogh 2011KLUNDERT – Het duurt nog bijna zes weken voordat het carnavalsgeweld losbarst, maar langzaamaan komen de eerste carnavalsactiviteiten op gang.
In Klundert, in carnavalstijd Loerendonck geheten, werd zaterdagavond voor de tweede maal het Tonpratersgala D’n Toogh gehouden. Zes tonpraters betraden daar het spreekgestoelte, een halve ton, om daarin het publiek met hun act te vermaken. Dit jaar werd het spits afgebeten door Klundertenaar Ad Driesprong, adviseur binnen het Klundertse Carnaval. Vorig jaar kwam hij als Lodewijk van Uitdewaal tot Lobbezoo die op safari was geweest. 

Deze keer betrad hij het spreekgestoelte als dokter, Arbo-arts en controlerend geneesheer, die het beroepsgeheim aan zijn laars lapte en volop vertelde over zijn patiënten. 

De zenuwen speelden Driesprong enigszins parten. 

Ook het rumoerige publiek werkte niet echt mee. 

Klundertenaar Jan Crezee, als ober Janus van Loerendonck, had minder moeite om het publiek mee te krijgen. 

Zijn act ging helemaal over Klundert. Hij had in alle Klundertse cafés gewerkt en wist smeuïg te vertellen over het in- en exterieur van de verschillende locaties en wat zich daar afspeelt. 

Ook burgemeester Wim Denie was onderwerp van zijn act. 

Naast de twee Klundertenaren traden er vier tonpraters uit de regio op. Twan van Oers uit Wagenberg als Toontje. Hij vertelde op smakelijke wijze over zijn 40-jarig huwelijk. 

John Stoop, eveneens uit Wagenberg, Ad van Steyn uit Raamsdonksveer als crimineel Bennie H. die het jammer vindt dat zijn zoon nog geen strafblad heeft en Ton Berkelmans uit Udenhout, een ouwe rot in het vak. 

De pauzes tussen de tonpratersacts werden opgevuld door blaasorkest Windkracht. Het geheel werd aan elkaar gepraat door John Schuurmans van de Algemene Loerendonckse Karnavalsstichting die samen met de Brasserie den Thoog tekende voor de organisatie van de avond.
Bron: BNdeStem