We blikken nog 1 keer terug op het carnavalsjaar 2013 – 2014.

Het begon allemaal met het 11/11 bal waar we weer een grote opkomst hadden bij het Liedjesfestival. Dit jaar hadden we een aantal nieuwe zangers en zangeressen in ons midden waar we heel erg blij mee waren. Het winnende lied werd dit jaar geschreven en gezongen door MMML. We hopen op dezelfde opkomst en aanmeldingen het komend jaar op 8 november 2014. Wat telt is dat meedoen leuker is dan winnen. Sommigen vinden de voorpret nog leuker dan de avond zelf dus meld je gewoon dit jaar weer aan.
Het Tonpraoten was dit jaar ook weer een succes. Een grote opkomst aan mensen in de Beurs waar een aantal Tonpraoters hun uiterste best hebben gedaan om er een gezellige avond van te maken. Na het Tonpraoten was er nog een gezellige afterparty die tot in de kleine uurtjes door ging. Een reden om ook komend jaar dit spektakel te herhalen. Een aantal Tonpraoters zijn al weer geboekt en de datum 24 januari 2015 staat al vast.

De opwermmiddag bij C.V. de Spieringkruiers in Moerdijk voor de jeugdraad was een groot succes. De 1e keer een uittreden voor de jeugdraad waarbij dan ook bijna de hele jeugdraad en grote raad aanwezig waren was zeer geslaagd. De jeugdraad van Loerendonck heeft zich die middag echt op de kaart gezet. Met de ondersteuning van MMML met het winnende liedje van het liedjesfestival ging onze jeugdraad helemaal los. Jongens en meiden het was helemaal top.

6 dagen veuraf ook zo’n gezellig event wat ieder jaar met carnaval terugkomt georganiseerd door C.V. de Tolheffers was een groot succes. Het lijkt er op dat het ieder jaar drukker wordt en dat ook de jeugd deze avond weet te vinden in Cafe-zaal d’n Hellebaerth. Een aantal leden was dit jaar ook 22 jaar Tolheffer als echtpaar. De felicitaties werden dan ook gedaan door Prins Jan d’n tweede door middel van een donateursspeldje en een eigengemaakte Loerendonckse fles. Tolheffers bedankt en op naar 7 februari 2015.

En toen ging het beginnen het programma voor carnaval 2014 was terug te lezen in de Loerus op de website ( www.loerendonck.net ) en op onze facebook pagina https://www.facebook.com/lak.loerendonck. Op vrijdagochtend bezochten we de scholen nadat we eerst met de jeugdraadwagen Jeugdprins Marc d’n 1e thuis hadden opgehaald. De Cocon, het Pallet en als laatste de Rietvest hadden weer hun uiterste best gedaan om er een waar feest van te maken en waar we voor het volgende jaar de uitnodiging alweer op zak hebben. Bij de Cocon en bij de Rietvest kregen we weer de Loerus en Trien overhandigd die ieder jaar door de kinderen van deze scholen worden gemaakt. ( Bedankt nogmaals ). Na het scholenbezoek hadden we zoals ieder jaar ook nog een bezoek gebracht bij de Sovak waar we weer hele mooie schilderijen in ontvangst mochten nemen. Hiervoor onze dank.

Na in de middag de poppen Trien en Loerus weer in de kreek te hebben geplaats was het tijd om met de Jeugdraad en de Raad te gaan eten in de beurs. Na het eten stond het limonadebal voor de jeugd, de overdracht van de sleutel op de brug en het bouwersbal op het programma.

Zaterdagochtend even bijkomen. De C1000 organiseerde vanaf 11.00 uur gratis soep eten. Misschien kunnen we dit volgende jaar met de Jeugdraad en de grote raad doen voor de start van de optocht om 14.11 uur. Dit jaar pakten diverse bouwclubs weer groot uit met prachtige wagens. De ene koopt onderdelen en maakt daar een prachtige wagen van met beweegbare delen en alles nieuw in de verf de ander bouwt zijn wagen vanaf een platte kar. Er zijn er zelfs bij die met verlichting rondrijden om dan s’avonds in het Zwammegat mee rijden. De loopgroepen waren er dit jaar ook bij van de hele jonge kinderen tot de oudere generatie. Wat hebben we weer mogen genieten van iedereen en het weer zat gelukkig ook nog redelijk mee. Rond 17.00 uur de prijsuitreiking en s’avonds weer volop bal in het Parochiehuis. Het was er weer gezellig druk.

Zondagochtend hadden we voor de eerste keer een viering gehouden in het cultureel centrum voorheen RK Kerk. Het gelegenheidskoor had erg zijn best gedaan om een aantal leuke liederen bij elkaar te zoeken. Een optreden van MMML en een mooi verhaal voor de kleintjes door Jopie van Wensen was ook erg genieten. Mevrouw Riet Bol de rode draad in het verhaal gaf er een leuke draai aan wat we van haar wel gewend zijn. Ook hier namens het hele L.A.K. super bedankt en volgend jaar weer.

Voor degene die na de optocht in een nabij gelegen plaats een afzakkertje wilde nuttigen en de kinderen even wilde laten uitrazen op een springkussen die kon nog rond 16.00 uur terecht in het Parochiehuis. Benno organiseert dit al een aantal jaren en iedere jaar wordt het dan ook drukker.

Maandagmiddag het Brakken- en Pieperbal in het Parochiehuis en in de Beurs. Voor de kleintjes een ware belevenis met leuke optredens en de prijsuitreiking van de kleurplatenwedstrijd. Ieder jaar worden er meer kleurplaten ingeleverd en daar zijn wij als L.A.K. erg blij mee. De wat ouderen uit groep 4 t/m 8 werden vermaakt met een zeskamp en muziek van DJ Joost in de Beurs. We kijken dus terug op een geslaagde maandagmiddag.

s’Avonds was er weer een Themabal in het Parochiehuis met als thema “Doe es raor, meej oew haor“. Verschillende uitdossingen waren aanwezig ook mannen met kale hoofden. De winnares ging er vandoor met een mooie beker.

Dinsdagmiddag de seniorenmiddag. Als je 50 of ouder bent kun je hier gratis aan deel nemen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Optredens van o.a. 3 Tonpraoters Ad, Anneke en Wim deden het weer goed deze middag. Het gelegenheidskoor zong weer een aantal liedjes en aan het einde van de middag zongen Ikke & IJ de zaal weer leeg. Nadat ieder koppel of alleenstaande weer verwend werd door het L.A.K. met een gevulde Strootman boodschappentas ging de Raad met zijn gevolg even een hapje eten om weer aan te sterken voor de laatste avond. Rond 19.30 uur begon de lampionnenoptocht met voorop de jeugdwagen en aansluitend de hele mooie verlichte wagen van B.C. de Rietbengels wat nu al een aantal jaren een traditie is .We hopen dat we hier nog lang gebruik van mogen maken. Nadat iedereen zich had opgesteld op de brug en langs de kanten van de kreek voor de verbranding van Trien en Loerus werden ook al de steken van de jeugdraad afgenomen. Het besef komt dan pas echt dat carnaval bijna ten einde is.

Dit jaar hebben we de trekking van de loterij voor het eerst op de dinsdagavond gedaan.

De prijzen van de loterij zijn persoonlijk bezorgt bij degene die niet in de zaal aanwezig waren. De eerste 3 prijzen zijn gewonnen door de volgende personen:

1e Dhr. W. den Hollander uit Klundert
2e Dhr. K. Nieuwkoop uit Zwingelspaan
3e Dhr. S. Vermeer uit Klundert

Bij deze willen we iedereen feliciteren die dit jaar een prijs heeft gewonnen. We willen tevens iedereen bedanken die loten heeft gekocht. Het L.A.K. gaat komend jaar kijken voor nieuwe kleding voor de jeugdraad want die is echt aan vervanging toe. We hopen dan in 2016 waarin carnaval in Loerendonck 44 jaar bestaat ons met de voltallige raad en jeugdraad in nieuwe kleding te kunnen presenteren.
Na de loterij kregen we het nieuwe motto te zien dat dit jaar ingestuurd is door een loerendonckerin.

Het nieuwe motto is: ALLES VAL OP Z’N PLEK.

Nadat de voltallige raad op het podium stond werd om 23.11 uur iedereen uit zijn of haar functie ontheven. Voor die tijd werd er eerst nog een woordje tot Prins Jan d’n 2e gericht omdat hij na drie jaar stopte als Prins in Loerendonck. We bedanken Jan dan ook dat hij 3 jaar lang de kar heeft willen trekken. Jan bedankt!

Het L.A.K. is nog steeds opzoek naar representatieve mensen die het L.A.K. willen steunen zeker in de aanloop naar het 44 jarig bestaan in 2016. Lijkt het jou leuk om een functie te bekleden binnen de raad of wil jij het L.A.K. helpen met het opzetten van het feest voor alle Loerendonckers in 2016 meld je dan nu alvast aan via loerendonck.secretariaat@gmail.com .

Terugblikken 2014